Масляний тиждень: звичаї кожного дня

розміщено в: Без рубрики | 0

На відміну від інших свят, Масляна відзначається не один день, а цілий тиждень. Відповідно до традицій святкування Масляної  пращури намагалися провести цих 7 днів якомога веселіше: з ярмарками, катанням на санчатах, іграми, лазанням по стовпах тощо.

До наших днів збереглися не всі звичаї Масляної, проте одна найважливіша існувала, існує й буде існувати – це випікання млинців. Кожна господиня мала свій рецепт млинців і випікала їх з гречаного або пшеничного борошна. Млинці були великі і маленькі, подавали їх до столу зі сметаною та різними начинками – сиром, грибами, маслом та медом. Вважалося, якщо приготувати та з’їсти якомога більше млинців, то й тепла весна прийде швидше. А ще пращури вірили, що з’ївши млинець на Масляну, ти впускаєш в себе трохи сонячного тепла, ласки та щедрості.

Кожен день Масляної (масляного тижня) має певне значення, назву та цікаві звичаї:

  1. Понеділок – Зустріч. У цей день головною традицією були відвідини родичів. Для незаміжніх дівчат це був день оглядин та знайомства з батьками нареченого. У понеділок також починали лаштували гойдалки, крижані спуски та сцени для вистав.
     
  2. Вівторок –Загравання. Цей день був присвячений молодим родинам, які одружилися рік тому, та сватанню. Парубки виглядали дівчат та загравали до них. Якщо пара разом з’їхала з гори на санчатах, вважалося, що так хлопець проявив симпатію до дівчини.
     
  3. Середа – ЛасункаОднією з традицій дня було наїстися досхочу різних смаколиків. А головною – відвідини зятем своєї тещі, яка обов’язково мала почастувати його млинцями. 
     
  4. Четвер – Розгуляй. Четвертий день Масляної проходив з гучними гуляннями та веселощами. В цей день за традицією влаштовувалися катання на санчатах наввипередки та кулачні бійки серед чоловіків.
     
  5. П’ятниця – Тещині вечорниці. У цей день за традицією вже зять повинен почастувати млинцями свою тещу, яка в цей день мала прийти в гості з візитом у відповідь.
     
  6. Субота – Посиденьки зовиць. За звичаєм молода дружина в цей день повинна була запросити в гості сестер свого чоловіка (зовиць) і всіляко їх частувати: пригощати млинцями та розважати. 
     
  7. Неділя – Прощена неділя. Масляна завершувалась “прощеною неділею”, коли всі прощалися з масляним, смачним, веселим тижнем і водночас просили у близьких вибачення за нанесені образи. В цей день потрібно обійти усіх родичів та сусідів і попросити пробачення за всі скоєні образи, аби духовно очиститися перед Великим постом.