Всесвітній день охорони праці

розміщено в: Без рубрики | 0

    Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб  привернути увагу світової громадськості до масштабів проблем у сфері охорони праці, а також з метою створення та просування культури охорони праці, що сприятиме зниженню щорічної смертності на робочих місцях. Ідея  проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими працівниками в 1989 році у пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві. В Україні вперше цей день був відзначений у 2003 році. У цей день більш ніж у ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

У 2021 році за рекомендацією Міжнародної організації праці девіз Дня охорони праці: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР». БЗР– це безпека та здоров’я на роботі. У доповіді до Всесвітнього дня висвітлено питання про те, як нинішня криза демонструє важливість зміцнення систем БЗР, включно зі службами безпеки та охрони здоров’я на роботі, як на національному рівні, так і на рівні підприємств.

https://www.ilo.org/global/topics/safety-and-health-at-work/events-training/events-meetings/world-day-safety-health-at-work/WCMS_771472/lang–uk/index.htm

     Через пандемію COVID-19 уряди країн, роботодавці, працівники та населення в цілому стикнулися з безпрецедентними викликами, пов’язаними з вірусом SARS-CoV-2, та численними наслідками, які він спричинив у сфері праці. Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.

     З того часу, як на початку 2020 року пандемія COVID-19 перетворилася на кризу світового масштабу, вона спричинила глибокий вплив на всі сфери життя. Пандемія торкнулася майже кожного аспекту світу праці – від ризику передачі вірусу на робочих місцях до ризиків щодо безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), що виникли внаслідок ужиття заходів з ослаблення поширення вірусу. Зміщення в бік нових форм організації праці, зокрема, масштабний перехід на дистанційну роботу, наприклад, створило багато можливостей для працівників, але викликало потенційні ризики щодо БЗР, зокрема, психосоціальні ризики та ризики насильства.