Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок

розміщено в: Без рубрики | 0

 17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Ця дата була обрана в пам’ять про сестер Мірабал – політичних активісток, що в 1960 році були жорстоко вбиті за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо. Цей день також став символом світового визнання проблеми гендерного насилля.

 Символом боротьби з насиллям щодо жінок є біла стрічечка, жодна акція не обходиться зараз без неї. Саме з цього дня стартує акція «16 Днів Активізму проти гендерно-зумовленого насильства щодо жінок». Вона була ініційована ще у 1991 році Центром Жіночого Глобального лідерства.

 Кожна третя жінка або дівчинка бодай раз у житті стає жертвою фізичного або сексуального насильства. І найчастіше насильство здійснює партнер.

 Одна з двох загиблих жінок чи дівчат була вбита партнером або родичем. Водночас, серед чоловіків таке співвідношення 1 до 20.

 Лише 52% жінок у світі, які перебувають у шлюбі або стосунках, можуть самостійно вирішувати, чи матимуть сексуальний контакт та чи користуватимуться контрацептивами.

 Близько 750 мільйонів жінок і дівчат вийшли заміж до 18 років.

В цей день уряди країн та міжнародні організації здійснюють заходи з метою підвищення інформованості суспільства щодо цієї проблеми. Жінки по всьому світу стають жертвами зґвалтувань та зазнають побутового насилля, до того ж, маштаби та істинна природа такого насильства нерідко приховані. Дуже важливо, щоб кожен з нас усвідомив, що насилля проти жінки – це не міф, а реальна проблема, від якої навіть сьогодні, у XXI сторіччі, потерпають українські жінки. Щороку близько 10000 жінок в Україні гине від домашнього насильства. Жінки у всьому світі потерпають від домашнього насильства більше, ніж від пограбувань та в автомобільних катастрофах, разом узятих. Ми маємо визнати, що проблема насилля в Україні все ще існує.

З 25 листопада по 10 грудня суспільство, організації, державні структури та всі охочі активізують свої зусилля у боротьбі з гендерно зумовленим насильством протягом глобальної акції «16 днів активізму проти насильства над жінками».

Вже другий рік поспіль за ініціативи МВС, під патронатом Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, за участі Першої Леді України та за підтримки Міністерства соціальної політики і міжнародних партнерів триває акція під символічною назвою «Річ у тім».

«Річ у тім» як головні слова кампанії обрані не просто так, адже:

– річ у тім, що домашнє насильство часто замовчують;

– річ у тім, що домашнє насильство може відбуватися зовсім поруч;

– річ у тім, що ти можеш врятувати чиєсь життя, якщо не залишишся осторонь;

– річ у тім, що про домашнє насильство треба говорити вголос.

Також символами кампанії з протидії домашньому насильству – є речі, що стали знаряддям домашнього насильства або асоціюються з ним.

Усі предмети взяті з реальних справ і кримінальних зведень Міністерства внутрішніх справ України і представлені на виставці, яка проходитиме до 10 грудня в Києві. Побачити виставку можна також онлайн.

Не терпіть насильство – звертайтеся по допомогу.

Переходьте до віртуальної виставки за посиланням: https://richutim2021.rozirvykolo.org/