День Святого Валентина

розміщено в: Без рубрики | 0

14 лютого у багатьох країнах святкують день Святого Валентинаабо, як його називають –  День усіх закоханих. Цей день прийнято проводити з коханими людьми, дарувати їм подарунки і листівки у формі серця, які називають «валентинками». Увійшовши до української культури,  День Святого Валентина вже набув досить великої популярності, особливо серед молоді, і святкується більшістю жителів України. 

Це свято має давню історію, оповиту легендами, одна з яких виникла в часи середньовіччя і оповідає історію молодого єпископа міста Терни на ім’я Валентин, який сприяв закоханим у їх прагненні бути разом. Він допомагав їм писати любовні листи, допомагав помиритися тим, які посварилися і таємно вінчав закоханих. Є версія, що його арешт був пов’язаний саме з таємними вінчаннями, оскільки римський імператор Юлій Клавдій II наклав заборону на одруження солдатів римських легіонів і забороняв їм закохуватися. Хоча істинна історія життя священика Валентина залишається невідомою.

Знаходячись у в’язниці за свій «злочин», Валентин закохався в сліпу дочку ката і зцілив її. Хоча існує версія, що насправді  він вилікував її на прохання батька, а вона закохалася в нього. Перед самою стратою Валентин написав своїй коханій прощальну записку, залишивши підпис: «Твій Валентин». Так з’явилися листівки «валентинки», які стали традиційним з 1880-х років, як і святкування Дня Святого Валентина.