Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності

розміщено в: Без рубрики | 0

08 по 12 лютого 2021 р. у КЗ «Мелітопольський медичний фаховий коледж» ЗОР  проходив  Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності. Метою проведення тижня є попередження дорожньо-транспортного травматизму; поліпшення пожежно-профілактичної роботи з викладачами, співробітниками та якості навчально-виховної роботи зі студентами з питань особистої безпеки та захисту життя; пропаганда здорового та безпечного способу життя серед студентів та їх батьків; прищеплення у студентів умінь та навичок щодо захисту свого життя і здоров’я під час надзвичайних ситуацій.

Адміністрацією коледжу спільно з викладачем дисципліни безпека життєдіяльності Циб Ольгою Іванівною  був розроблений тематичний план проведення Тижня з основ безпеки життєдіяльності, девіз якого:«Безпека понад усе».

Всі заплановані заходи у рамках Тижня пройшли організовано з дотриманням  санітарно – епідеміологічних норм.

8 лютого був присвячений  пожежній безпеці. Студенти першого курсу спільно з викладачем Циб О.І. обговорили  актуальні проблеми безпеки на виховній години «Пожежна безпека» та взяли  участь у ситуаційній грі «Мої дії в небезпечній ситуації». Дівчата та хлопці поглибили знання щодо  пожежної безпеки,  опрацювали практичні навички обережного поводження з вогнем, правильної поведінки під час пожежі, а також усвідомили  можливість тяжких наслідків з причин порушення Правил пожежної безпеки. У заході взяв участь заступник директора з адміністративно – господарської роботи Хомутов Анатолій Миколайович.

9 лютого 2021 року у світі визначався День безпечного Інтернету під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».

Викладачі коледжу стали учасниками он-лайн конференції «Безпека в Інтернеті», яка відбулася на освітній платформі «На урок».

Впродовж дня працював  дискусійний клуб «Інтернет – небезпека сьогодення. Цифрова залежність – благо чи зло?». Разом з медичною сестрою коледжу Блінковою П.Ю. та завідувачкою бібліотекою Голубєвою О.В. студенти першого та другого курсів, викладачі та співробітники коледжу, обговорювали основні небезпеки під час роботи з електронними носіями, етикет електронного спілкування, комп’ютерну залежність та висловлювати свою точку зору щодо запобігання цих небезпек. Наприкінці заходу був розроблений інформаційний буклет «Безпечний інтернет», з яким можна ознайомитися всім бажаючим в бібліотеці коледжу.

На занятті з громадянської освіти викладач Масленнікова Т.К. разом зі студентами працювали над проєктами «Цифрова ідентичність», «Соціальні мережі» та «Безпека поведінки в Інтернеті». Знання про «цифровий слід», який залишає кожний користувач мережі, допоможуть підліткам вберегти себе від небажаних наслідків користування Інтернетом. Кіберзлочинність, на жаль, є одним з негативних явищ, які несуть цифрові технології. Студенти навчились аналізувати інформацію, ідентифікувати зловживання в Мережі, захищати власні права, які можуть бути порушені в Інтернеті. Заняття пройшло у творчій, дружній атмосфері. Результатом спільної роботи стали нові знання та яскраві, цікаві плакати.

10 лютого – став днем  висвітлення питань щодо безпеки дорожнього руху. Пристрасть пішоходів до прослуховування музики у навушниках під час пересування містом або  поза його межами часто може вартувати їм життя. Якщо людину відволікає музичний пристрій у вухах – вона свідомо позбавляє себе можливості вчасно побачити чи почути наближення небезпеки або сама створює загрозу для безпеки інших учасників дорожнього руху. Для запобігання таких ситуацій, студенти другого курсу відділення «Сестринська справа» Глауб Катерина та Чупанова Анастасія підготували  проєкт на тему: «Смерть під музику: чому не варто користуватися навушниками на дорозі», який продемонстрували своїм однокурсникам.

Безумовно, причиною порушення Правил дорожнього руху є недостатня дисциплінованість учасників дорожнього руху і нехтування ними правил безпеки на дорозі. Тому надзвичайно важливо формувати у людей культуру безпечної поведінки, у тому числі  на автошляхах.

Циб О.І. провела бесіду зі студентами першого курсу, присвячену оновленим Правилам дорожнього руху України. За допомогою мультимедійних пристроїв та навчального відео були розглянуті ситуації, що стосуються  водіїв,  пасажирів, велосипедистів та пішоходів. Під час заходу студенти поглибили знання щодо  Правил дорожнього руху, розширили знання про вулицю  (проїжджу частину, тротуар, перехрестя, узбіччя), про кольори і принцип дії світлофора, дорожні знаки. Студенти зазначили, що такі заходи є цікавими та  важливими, оскільки сприяють розвитку уваги, спостережливісті; впливають на уміння орієнтуватися на вулицях міста.

11 лютого. Відбулася інформаційна виховна година на тему: «Попередження коронавірусної інфекції». Тема не є випадковою, адже всі ми зараз опинились в ситуації, коли наше здоров’я залежить від колективної відповідальності. Виховування свідомого ставлення до власного здоров’я, поповнення знань студентів про захворювання на COVID-19 та шляхами поширення вірусу, усвідомлення термінів: «самоізоляція», «карантин» розвиває вміння правильно діяти в період карантину, дотримуючись профілактичних заходів. На захід завітала старша медична сестра Аніщенко О.В, яка поділилася власним досвідом роботи в ковідному госпіталі під час пандемії.

Завершив день захід, присвячений фізичній культурі «За здоровий спосіб життя», який підготувала та провела спільно із студентами другого курсу сп. «Лікувальна справа», «Фармація, промислова фармація» викладач фізичного виховання Самарська Л.П..

12 лютого згідно з планом Тижня, був присвяченим техногеним і природнім безпекам. У світі постійно виникають різного роду небезпеки, які пов’язані з природними катаклізмами, аваріями, катастрофами. Виникнення небезпечних ситуацій, як правило, загрожує життю людей, завдає великих матеріальних збитків. Статистика свідчить, що переважна кількість аварій, катастроф відбувається за свідомих чи несвідомих дій людини. Головною причиною такого становища є низький рівень обізнаності населення з існуючою небезпекою техногенного і природного характеру. Це нерідко призводить до загибелі людей.

Студенти разом з викладачем безпеки життєдіяльності Циб О.І представили проєкти на тему: «Радіаційна безпека». Студенти з’ясували, які небезпеки несе підвищення рівня радіації, як мінімізувати ризики виникнення захворювань.

Працював відеолекторій «Хранителі Землі». Головним завданням цих заходів було – озброїтися знаннями, необхідними на випадок аварії, катастрофи, стихійного лиха. Кожен студент повинен уміти захистити себе і товаришів, які опинилися в екстремальних умовах. Студенти коледжу отримали та закріпили достатньо знань, умінь і практичних навичок з безпеки життєдіяльності та на випадок екстремальних ситуацій.