Всесвітній день боротьби проти раку

розміщено в: Без рубрики | 0

Всесвітній день боротьби проти раку проголошений «Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями» – Міжнародним союзом проти раку або UICC та відзначається щорічно 4 лютого. Мета цього дня в усьому світі – це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації. Залучаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання, можна домогтися гарних результатів, а в деяких випадках і повного одужання.

Міжнародний день захисту від раку закликає широку громадськість до завдань, що стоять перед нашим світом в боротьбі з раковими захворюваннями і закликає небайдужих політиків і організацій-членів UICC відноситься до раку, як до одного з політичних пріоритетів.
На даний момент вже відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, орієнтуючись і дотримуючи елементарні норми здорової поведінки.
Щороку у світі виявляється 12 млн. осіб, які вперше захворіли на рак. Близько 7 млн. помирають від хвороби. Україна відрізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка, до 30 % хворих – особи працездатного віку.
Актуальність проблеми визначається складністю своєчасної діагностики, часто пацієнти пізно звертаються до лікарів, коли допомогти їм вже неможливо. На обліку в онкологічних установах України перебуває понад мільйон хворих.
У боротьбі з онкологією важливим є профілактичний напрямок, зокрема, підтримка імунітету та здоровий спосіб життя. Всесвітня організація охорони здоров’я серед головних чинників появи онкопатологій називає надмірну вагу, куріння та зловживання алкоголем.
Онкологи наголошують: при виявленні хвороби на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати. Тож, у Всесвітній день боротьби з раком медики закликають громадян до свідомого ставлення до свого здоров’я та своєчасного звернення до лікарів для діагностування недуги на ранніх стадіях.

Тема Всесвітнього дня боротьби з раком в 2019-2021 роках: «Я є і буду».

12 способів знизити ризик розвитку раку.

1. Не паліть. Не вживайте ніяких видів тютюнової продукції.

2. Зробіть свій будинок вільним від тютюнового диму. 

3. Підтримуйте нормальну вагу тіла.

4. Будьте фізично активними у повсякденному житті. Обмежте кількість часу, який ви проводите сидячи.

5. Дотримуйтесь здорового раціону харчування:

  • Вживайте в їжу велику кількість цільних злаків, бобових, овочів і фруктів.
  • Обмежте вживання висококалорійних продуктів (з високим вмістом цукру або жиру) і уникайте вживання підсолоджених напоїв.
  • Уникайте вживання в їжу м’ясної продукції, підданої технологічній обробці і продуктів з високим вмістом солі.

6. Якщо ви вживаєте алкогольні напої, обмежте їх споживання. 

7. Уникайте надмірного впливу сонячних променів. Використовуйте засоби захисту від сонячних променів. Не користуйтеся соляріями.

8. На робочому місці захищайте себе від впливу речовин, які викликають рак, дотримуючись правил з охорони та гігієни праці.

9. З’ясуйте, чи не піддаєтеся ви впливу радіації внаслідок високого рівня природного опромінення радоном в житловому приміщенні. Проведіть заходи зі зниження високого рівня радону.

10. Для жінок:

  • Якщо у вас є така можливість, годуйте свою дитину грудним молоком. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку у матері.
  • Використовуйте гормональну терапію тільки за рекомендацією лікаря, що знизить ризик розвитку деяких видів раку.

11. Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію проти:

  • Гепатиту В (для новонароджених)
  • Вірусу папіломи людини (для дівчаток)

12. Скористайтеся послугами організованих програм скринінгу на рак:

  • Рак прямої кишки (чоловіки та жінки в оглядових кабінетах поліклінік)
  • Рак грудей (жінки на мамографах та УЗД)
  • Рак шийки матки (жінки — цитологічне дослідження)

Пам’ятайте! Рак — це не вирок. Це хвороба, з якою можна і необхідно боротись, яку можна і необхідно перемагати!